Page 1 of 1

Cracking sound in Neo Geo AES games (Merged) and bezel question

Posted: Wed Aug 11, 2021 11:54 am
by vgfan
Hi,
Got issue and question:
I got the latest Mame 0.334 and Neo Geo AES (Merged) romset from the latest Mame 0.334 Software List (Merged), Launchbox as front end to launch games from, Windows 10.
1. I tried to run a few AES games and they all have this welcoming warning: "One or more roms/CHDs from this mahcine are incorrect..." the games starts just fine but with cracking sound. I run the neogeo AES folder through RomVault with its DAT file and after that in torrentzipUI.net and all the files seem to be correct. I run a few Neo Geo MVS games from the latest Mame 0.334 Merged roms and they had no cracking sound.
How to fix?
2. How to add the same system bezel to all AES romset? Alternatively, how to add a unique game bezel to each of AES romset? I didn't find mentions in the Mame docs.

Re: Cracking sound in Neo Geo AES games (Merged) and bezel question

Posted: Thu Aug 12, 2021 4:35 pm
by mhoes
vgfan wrote:
Wed Aug 11, 2021 11:54 am
Hi,
Got issue and question:
I got the latest Mame 0.334 and Neo Geo AES (Merged) romset from the latest Mame 0.334 Software List (Merged), Launchbox as front end to launch games from, Windows 10.
1. I tried to run a few AES games and they all have this welcoming warning: "One or more roms/CHDs from this mahcine are incorrect..." the games starts just fine but with cracking sound. I run the neogeo AES folder through RomVault with its DAT file and after that in torrentzipUI.net and all the files seem to be correct. I run a few Neo Geo MVS games from the latest Mame 0.334 Merged roms and they had no cracking sound.
How to fix?
Hi,

The message you are getting means exactly what it says: You are either missing roms, or the roms you have are the wrong rom version for the version of MAME you are running. Also see this FAQ for some more details:

https://wiki.mamedev.org/index.php/FAQ:ROMs

Re: Cracking sound in Neo Geo AES games (Merged) and bezel question

Posted: Sun Aug 15, 2021 7:58 pm
by vgfan
@mhoes
I read. I would like to start from scratch with running AES directly through standaone mame.

I set in mame.ini: rompath ​"roms;X:\Roms\MAME 0.234 ROMs (merged);X:\Roms\MAME 0.232 CHDs (merged);X:\Roms\MAME 0.234 Software List ROMs (merged);X:\Roms\MAME 0.234 ROMs (bios-devices)".

What are the steps needed to make sure it runs directly through mame? Also, i want mame to favor usa/europe games.